For the two weeks workshop in Vitanje at the Cultural Centre of European Space Technologies (KSEVT), we took part in a research group to address the content of Space culturization involving local inhabitants.

We took the playground facing the main building as the symbol of pedagogic structure for public space. Trying to bridge the academic culture of KSEVT with local popular one, we took children as the protagonist of a creation of structures to appropriate the contents of Space culture and to represent their own understanding and contribution.

Opening up the public space surrounding the KSEVT, we hacked present elements to suggest rituals of appropriation and collective construction of a new relation with the planetary dimension.
This feedback is a “down-to-earth“ contribution to discussions on a global level and an alternative model of interaction.

 

1. study of the sociality of the space

surrounding the cultural center

 

We started from mapping of toursits and locals flows in Vitanje and we made a parallel between the cultural institution of the village and provocative design proposals.

 
Painting the central pub of Vitanje, the monolithic building of KSEVT is not included, we started from there to understand what was its influence in popular and local culture

Painting the central pub of Vitanje, the monolithic building of KSEVT is not included, we started from there to understand what was its influence in popular and local culture

 

2. study on the location of intervention

on the emblematic PUBLIC LANDMARKS

 

After further interaction with the inhabitants, we focused our attention on the existing elemnts of the square facing the KSEVT: frist on the hut, symbol of local lumberjacks, and then on the playground, gathering space for kids, parents and teenagers.

 
 

3. Proposal for an astronaut training playground

 

Playground are often banal and there is a lack of pedagogic thoughts in their design. For these reasons we hacked existing stuctures to experiment the potential of our approach.

 
 
 
 

4. REALIZATION

 

 

In the last week we focused on a 1:1 prototype of our installation proposal. The structure was built in collaboration with local inhabitants.

 

Project developement in collaboration with Marin Berović, Denis Hitrec and Johanna Machunze.
Special thanks to mentors Aljosa Dekleva, Michael Obrist, Blaž Šef, Jakob Travnik.